מה הסיפור של ההתרעה החדשה שקיבלנו אתמול מפיקוד העורף?
בתחילתה ובסופה של מתקפת הטילים מאיראן אמש קיבלנו שתי הודעות חריגות שהשתלטו על מסך הסמארטפון שלנו - איך זה בעצם קרה?
אמש (ג') אזרחים רבים במדינת ישראל העבירו את הערב בממ"דים ובמקלטים, לאחר שאיראן פתחה במתקפת טילים על ישראל. אפליקציות ההתראות השונות לא הפסיקו לצפצף, האזעקות לא הפסיקו להישמע והדי הפיצוצים הרעידו את כל הארץ. עם תחילת וסיום המתקפה קרה משהו חריג בסמארטפונים של רבים מאיתנו – רבים קיבלו התראה משונה על המסך שלהם עם הודעה מפיקוד העורף.
לא הודעה רגילה
משתמשים ברחבי הארץ קיבלו שתי הודעות שונות. הראשונה: "יש להיכנס מיד למרחב המוגן ולשהות בו עד לקבלת הודעה חדשה. פיקוד העורף – הנחיות מצילות חיים" – עוד לפני שהאזעקות החלו לפעול; ובסיום המתקפה: "ניתן לצאת מהמרחב המוגן. בקבלת התרעה, יש להיכנס למרחב המוגן ולשהות בו למשך 10 דקות. פיקוד העורף – הנחיות מצילות חיים". אז קודם כל, לכל מי שכתב וכתבה ב-X ש"השתלטו לנו על הטלפונים" או חשב שמדובר בסוג של הודעה זדונית, הרשו לנו להשמיע צפירת הרגעה: מדובר בהודעה לגיטימית לחלוטין מפיקוד העורף, ולא סתם הודעה – זו הודעה בטכנולוגיה שחיכינו לה זמן רב.
כבר ביום השלישי למלחמת "חרבות ברזל" אנחנו תהינו איך יכול להיות שמדינת ישראל לא עושה שימוש בטכנולוגיית WEA (קיצור של Wireless Emergency Alerts), או CMAS (קיצור של Commercial Mobile Alert System), שלעיתים ידועה גם פשוט כ-CB או Cell Broadcasting. בעוד אפליקציית פיקוד העורף (ושאר אפליקציות ההתראה) תלויות בתקשורת נתונים ולעיתים גם במיקום שלכם ב-GPS בתקופה של שיבושים כבדים, הטכנולוגיה הזאת היא טכנולוגיה שרק תלויה בחיבור שלכם לתא סלולרי. במדינות מסוימות, המערכת משמשת להתראות חירום מפני אסונות טבע, ובטיולינו במדינות המזרח נתקלנו גם בהתראות על נעדרים וגלי חום. ההודעות הללו משתלטות על מסך המכשיר, ולא משנה באיזו אפליקציה או מצב נמצא המכשיר, כולל מצב "נא לא להפריע", והיא משמיעה צליל אפילו אם המשתמש על מצב רטט או הנמיך את עוצמת השמע של ההתראות.
חודשים לאחר שפנינו לפיקוד העורף עם שאלות בנוגע למערכת, רק בחודש אוגוסט הוא הכריז על מערכת "מסר אישי", שהיא הגדרה מכובסת לאותה מערכת התראות חירום. זה אומר שגם אם אתם נמצאים באיזור ללא גישה לאינטרנט ותוך כדי שיבוש GPS, כל עוד יש לכם קליטה סלולרית מינימלית – אתם תקבלו התראה במקרה חירום באיזורכם. איך זה עובד? ברגע שיש למשל ירי לאיזור מסוים, פיקוד העורף יכול לשלוח הודעות שיגיעו לכל המשתמשים שמחוברים לתא סלולרי שנמצא באיזור בסיכון. גם אם אתם לא יודעים להתקין אפליקציות, גם אם הטלפון שלכם הוא משנת 2015, וגם אם אין לכם מושג איך לשלוח SMS – אתם תקבלו את ההתרעות הללו כל עוד לא כיביתם אותן. עם זאת, פיקוד העורף הסביר בזמנו כי המערכת אינה מהווה תחליף לאפליקציית פיקוד העורף, מה שבהחלט הוציא את האוויר מהחידוש – ואכן, למרות שהמערכת הייתה מבצעית מאוגוסט, רק אמש ראינו אותה בפעולה בצורה נרחבת. גם במקרה של אמש, נראה שהיה מדובר בניסוי כלים מאוד קל, כיוון שהשטח שאליו ההודעות היו מיועדות היה עצום, כך שאנחנו עדיין לא יודעים האם פיקוד העורף באמת יכול לשלוח התרעות ממוקדות לפי איזורים נקודתיים מאוד.
חשוב לציין שלמרות הדמיון הרב, זהו לא אותו סוג של הודעת ספאם שקיבלתם מהשר לביטחון לאומי באמצע המלחמה וגם לא אותה הודעת ספאם שקיבלתם מבני גנץ בבחירות 2022. הודעות הספאם הללו הן הודעות מסוג Flash SMS, שהן גירסה הרבה יותר פשוטה של מערכת CMAS. מסיבה לא ברורה אגב משרד התקשורת הישראלי סינדל לאחרונה הצעת חוק שניסתה לבלום שימוש בהודעות כאלו לצרכים פוליטיים וספאם. במקרה של ההודעה שקיבלתם אמש מפיקוד העורף, מדובר במערכת שכאמור שמורה למצבי חירום.
וכך, שתי ההודעות שככל הנראה קיבלתם אמש ונראו ונשמעו שונה מכל שאר ההתראות וההודעות שקיבלתם, הן הודעת במערכת "מסר אישי", אבל למרות שזו הייתה הפעם הראשונה שראינו אותה בפעולה בהיקף שכזה, עדיין נותרו לנו לא מעט שאלות. בשיחה עם עיתונאים הבוקר (ד'), הסביר רע"ן התרעה סא"ל איתי זמיר לשאלת גיקטיים כי המערכת מבוססת על התקינה האמריקאית (CMAS), וזה אומר שיש לה יתרונות וחסרונות, כשלדבריו, דווקא אופן ההפצה הממוקד לפי תאי הסלולר לא מדויק מספיק: "היכולת להפיץ לשטחים קטנים לא קיימת כרגע מכיוון שאנחנו מתבססים על תאי סלולר והם נרחבים מאוד. קשה להגיע לרמת סלקטיביות שאנחנו מגיעים אליה כיום כמו שאנחנו מסוגלים לחלק עיר ל-4 איזורים, ובמקרה של מסר אישי תהיה זליגה. אנחנו לא רוצים להכניס אזרח למרחב מוגן אם אני יכול להתריע באמצעות האפליקציה לאיזור ספציפי". זוהי גם הסיבה שסא"ל זמיר מסביר כי המערכת לא תשמש בשלב זה להתרעות מפני ירי רקטי, אלא רק למה שהוא מכנה "הנחיות מצילות חיים". בנוסף, הוא חשף כי מעל ל-30 אלף תאי סלולר קיבלו את ההתרעות, אך לא ציין את מספר המכשירים שקיבלו את ההודעות.
רבים גם הלינו על כך שההתרעה על כניסה למרחב המוגן וההתראה על יציאה מהמרחב המוגן הייתה בעלת צליל זהה מלחיץ, ולכך השיב סא"ל זמיר כי התקינה לא מאפשרת לשנות את הצליל או הסימן של ההתראות. עם זאת, הוא ציין כי ישנה כוונה לעדכן את התקינה, ולאחר מכן, יהיה ככל הנראה אפשר לשלוט על הצלילים ולחסוך מעט לחץ מיותר. בנוסף, בקבוצה הרשמית של גיקטיים בטלגרם נתקלנו בלא מעט קוראים שטענו כי הם לא קיבלו את ההתראות, ואכן גם כותב שורות אלו לא קיבל את ההתראות. לכך השיב סא"ל זמיר כי יכולים להיות מקרים שבהם מכשירים לא יקבלו את ההתראות, בין אם בגלל קליטה סלולרית או מגבלות של רשת הסלולר. "זו בדיוק הסיבה שהגישה שלנו היא להשתמש במגוון רחב של פלטפורמות, ולכן לא הפצנו את ההתראות רק ב-Cell Broadcast אלא גם בערוצי הטלוויזיה, ברדיו ובאפליקציה. באופן מעניין, סא"ל זמיר מסביר כי מכשירים כשרים רבים חוסמים את התרעות החירום הללו באופן מובנה ברמת המכשיר, וכי פיקוד העורף נמצא בדיונים עם רבנים כדי לשחרר את הגישה להודעות מצילות חיים.